четверг, 31 января 2013 г.

чапля сіра

 Сіра чапля – одна з найбільш відомих наших водних птахів. Поширена вона в помірному кліматі Європи (крім Португалії) і Азії (в Малій Азії, Месопотамії, Ірані, Індії). Північна межа ареалу проходить по лінії Петербург – Вологда – Перм – Красноярськ, пониззя Амуру, Сахалін. Зимує на Балканах, Малій Азії та Африці. В Україні спорадично гніздиться по всій території, крім Карпат і більшої частини Криму. Зимує на Закарпатській рівнині, в Придунайському регіоні та на півдні Криму. Під час міграцій трапляється скрізь. Сіра чапля живе на різнотипових водоймах, що поросли очеретом, у лісах в заплавах річок, або недалеко від водойми.
Опис
Довжина тіла – 90-100 см
Розмах крил – 150-175 см
Вага – 1-2 кг
Тривалість життя – до 25 років
 Сіра чапля має невелике худорляве тіло, але її оперення дуже пухке, тому вона здається досить великою. Статевий диморфізм не виражений. Птах має довгий прямий дзьоб і шию, яка у польоті S-подібно зігнута. Забарвлення верху попелясто-сіре. Лоб і тім`я білі. За очима сірувато-чорні смуги, які з`єднуються на потилиці і переходять у чуб. Пера вола видовжені і звисають. Загальне забарвлення низу тіла світло-сіре, а наближаючись до підхвістя – біле. По боках тіла широкі чорні смуги. Дзьоб жовтий. Ноги жовтувато-бурі. Райдужна оболонка ока зелено-жовта. У позашлюбному вбранні оздоблювальні пера зношені. У молодого птаха оздоблювальних пер немає. Голова, шия і верх тіла сірі. Низ білий з темно-бурими плямами. Наддзьобок чорно-бурий, піддзьобок жовтий. Ноги бурі.
Спосіб життя
 Птах надає перевагу мілководним відкритим місцям, де він може нерухомо стояти тривалий час (часто на одній нозі) і вичікувати, коли здобич підпливе або підбіжить на таку відстань, з якої її можна схопити дзьобом. Харчується сіра чапля безхребетними і дрібними хребетними тваринами (ховрахами, полівками, мишами, землерийками, ящірками, вужами, земноводними, рибою, жуками та їх личинками). Іноді птах ходить по луках, вишукуючи поживу. Частіше за все сірі чаплі живляться в сутінках і поодинці, але якщо територія має щедрі запаси поживи, можна зустріти невелику їхню зграю, іноді з домішкою інших водних птахів. В такому випадку птахи ходять вперед-назад кожен по своїй лінії, ретельно збираючи їжу. Зазвичай мовчазний птах, але в період гніздування стає дуже шумним. Сіра чапля – перелітний птах. Летить уночі поодинці, або невеликими групками, шикуючись клином або шеренгою. Політ сильний, помахи крил повільні і глибокі.
Розмноження
Сіра чапля – моногам. Перші птахи прилітають тоді, коли водойми ще скуті кригою і лише по закраїнах є відкрита вода. Свої рихлі і великі гнізда не досить міцної конструкції вони будують на дереві, іноді в очереті. Використовувати їх можуть багато років поспіль. Самець займається збором матеріалу, в той час як самка залишається в гнізді і укладає гілочки. Чаплі гніздяться колоніями. Якщо колонія досить велика, то на одному дереві може бути декілька гнізд. Якщо колонія змішана з іншим видом, то гнізда чапель, зазвичай, розміщені вище. В кладці 3-5 блідо-блакитних яєць, які насиджують обидва птахи протягом 25-27 діб. Пташенята залишаються в гнізді протягом 6-7 тижнів, а потім ведуть мандрійний спосіб життя разом із дорослими. Перших 20 діб один із дорослих птахів обов`язково залишається в гнізді з пташенятами, захищаючи їх від палючого сонця або дощу. Літати молоді чаплі починають приблизно на 50 добу.
Охорона
Для забезпечення умов виживання виду потрібна охорона водно-болотних угідь, а також заплавних лісів, а також територій поблизу водойм. Велику небезпеку для виживання чаплі сірої становить забудова берегів річок та озер, осушення боліт та вирубка прибережних лісів. Вид занесений до Бернської конвенції (додаток 3).
Підготувала - Світлана Котенко






:: до розділу (-ів): Світ птахів
Статті до теми:



Комментариев нет:

Отправить комментарий